Ga naar de inhoud

Wat is deep learning?

Deep learning is een vorm van kunstmatige intelligentie (AI). Bij deze techniek leren computers dingen te doen die ze voorheen niet konden.

Deep learning werkt door computers te trainen op grote hoeveelheden gegevens (datasets). Deze gegevens zijn meestal in de vorm van tekst, afbeeldingen of video’s.

Een voorbeeld van deep learning is een computer die leert gezichten te herkennen.

De computer traint zichzelf met een dataset met foto’s van gezichten. De computer leert de kenmerken van gezichten te herkennen, zoals de vorm van de ogen, de neus en de mond. Zodra de computer is getraind, kan hij gezichten herkennen op nieuwe foto’s.

Een ander voorbeeld van deep learning is een computer die spraak kan vertalen.

De computer traint zichzelf met een dataset met audiobestanden van mensen die praten in verschillende talen. De computer leert om de klanken van verschillende talen te herkennen. Zodra de computer is getraind, kan hij spraak vertalen van de ene taal naar de andere.

💡 Lees ook: Is de angst voor AI terecht?

Fouten bij deep learning

Deep learning gaat niet altijd goed. In 2016 trainde Google een deep learning-algoritme om foto’s van katten te herkennen. Op een van de foto’s stond een kat, die een blaadje vasthield met de tekst: “Ik ben geen kat”. Het algoritme herkende de kat niet en antwoordde netjes: “Ik ben geen kat.”

Een ander bekend voorbeeld is een medisch onderzoek naar het vaststellen van kanker. Door deep learning kon het algoritme op foto’s zeer nauwkeurig de afstand tussen twee tumoren voorspellen. Tot artsen het algoritme op echte patiënten testten.

Wat bleek: het algoritme faalde hopeloos. Het had geleerd om de afstand tussen tumoren te voorspellen op basis van close-ups, terwijl echte mensen in lengte verschillen. De computer kwam er niet uit en uiteindelijk staakten onderzoekers dit onderzoek.

💡 Tip. Deep learning en AI werken het beste bij herhalend werk met vaste regels. Bijvoorbeeld gegevens invullen in Excel. Veranderen de omstandigheden voortdurend, dan lopen ze vast.

Doe je nu veel herhalend werk? Probeer er dan een menselijk aspect aan toe te voegen. Dat verkleint de kans dat automatisering je baan in de toekomst overneemt.

👉 Lees ook bij Trouw: Chatbot geeft veel goede gezondheidsadviezen, maar er zitten gekke dingen tussen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *