Steeds meer studenten, copywriters en bedrijven gebruiken AI om teksten te schrijven. Met AI schrijf je sneller, beter en efficiënter. Maar er zijn ook nadelen.
Vertrouw je te veel op AI-schrijftools? Dan kloppen feiten vaak niet en zijn je teksten inwisselbaar en onpersoonlijk.
Ontdek snel de voor- en nadelen van het schrijven van teksten met AI. En profiteer van praktische tips om wél de beste AI-teksten te schrijven.
Wat zijn AI-teksten?
Laten we beginnen met een korte uitleg, want wat zijn AI-teksten nu precies?
AI-teksten zijn teksten die een computerprogramma schrijft. Dit programma is getraind op een enorme dataset van tekst en code, en kan op basis daarvan nieuwe teksten maken.
Je kunt AI-teksten gebruiken voor verschillende doeleinden. Bijvoorbeeld het schrijven van nieuwsartikelen, het maken van marketingteksten of het schrijven van verhalen en mails.
AI-schrijftools worden steeds beter. Toch zijn AI-teksten geen vervanging voor menselijke schrijvers. Mensen hebben emoties, gevoelens en ervaringen. Computers niet. Daarom is AI-schrijven vooral interessant voor feitelijke teksten.
💡 Belangrijk. AI heeft geen toegang tot jouw visie, emoties en ervaringen. Verwerk daarom persoonlijkheid in je teksten en onderscheid je.
Voordelen van AI-teksten schrijven
Er zijn diverse redenen waarom je AI-schrijftools zou willen gebruiken. Hier zijn er een paar:
- Werk sneller en efficiënter. Tools als Bard, ChatGPT en Jasper helpen je bij research, schrijven, redigeren en meer. Dit scheelt heel veel tijd.
- Je kunt de tools inzetten om je teksten SEO-vriendelijk te maken. Zo werf je meer bezoekers via Google.
- AI-tools kunnen daarnaast je creativiteit aanwakkeren. Ze brengen je op nieuwe ideeën en onverwachte invalshoeken.
Nadelen van AI-teksten schrijven
Mensen hebben gevoelens, emoties en ervaringen. AI-tools zijn getraind op een enorme dataset van tekst en code, maar ze hebben niet dezelfde levenservaring. Daardoor begrijpen ze niet altijd de nuances van de menselijke taal en cultuur.
👉 Lees ook: ChatGPT: dit zijn de voor- en nadelen
In deze voorbeelden schrijven mensen betere teksten dan AI-tools:
- Een copywriter kent zijn publiek door en door. Hij raakt precies de juiste snaar met humor, emotie en slimme beïnvloedingstechnieken.
- Een journalist schrijft een uitgebreid vanuit historisch perspectief.
- Een auteur schrijft een boek met een unieke verhaallijn.
Simpel gesteld werkt AI-schrijven vooral goed bij feitelijke teksten. AI-tools hebben namelijk geen toegang tot jouw visie, ideeën, emoties en ervaringen. Voeg daarom – als het kan – altijd iets unieks toe.
Stapptenplan AI-tekst schrijven
Wil je zelf overtuigende AI-teksten schrijven? Volg dan dit stappenplan.
Stap 1. Begin bij de basis
Grijp niet meteen naar de tools, maar kijk eerst van een afstandje naar je doel. Stel vragen als:
- Wat wil ik bereiken?
- Wie wil ik bereiken?
- Wat is mijn kernboodschap?
- Wat moet de lezer denken of doen?
- Wat weet de lezer al over het onderwerp?
- Hoe wil ik dat de lezer zich voelt, na het lezen van de tekst?
Ga dus niet meteen schrijven en maak eerst een plan van aanpak.
Stap 2. Kies een AI-tool
Je kunt je doel met verschillende AI-tools bereiken. Daarom is het belangrijk om een tool te kiezen die past bij je wensen.
Sommige programma’s schrijven goede marketingteksten, anderen richten zich op journalistiek of wetenschappelijke publicaties.
Onderzoek de tools die passen bij het type tekst dat je wilt maken, je budget en je ervaring.
Stap 3. Brainstorm de tekst
AI-tools als ChatGPT en Bard zijn ideaal om te brainstormen. Zeg bijvoorbeeld:
Ik ben student journalistiek en ik schrijf een artikel over financiële influencers op TikTok. Maak een opzet voor dit artikel, op basis van tussenkoppen. Schrijf de punten nog niet aan elkaar.
Op basis van deze opdracht maakt ChatGPT dan een structuur voor je tekst.
💡 Handig. Google’s Bard geeft automatisch suggesties voor aanvullende vragen en invalshoeken. In ChatGPT kun je dat vragen, bijvoorbeeld met de opdracht:
Wat mist er nog aan deze opzet? Bedenk 3 verdiepende vragen en geef 3 suggesties om de tekst beter te maken.
Stap 4. Geef je AI-tool duidelijke instructies
AI-schrijftools geven zelden ineens de perfecte tekst. Zorg er daarom voor dat je je AI-tool duidelijke instructies geeft als je echt gaat schrijven.
Een instructie is bijvoorbeeld de koppen uit Stap 3 aan elkaar schrijven. Zeg dan:
We gaan nu samen het artikel schrijven. Begin bij kop 1 en schrijf daar maximaal 3 alinea’s over. Vraag dan of ik tevreden ben met de uitkomst. Pas als ik zeg AKKOORD ga je door naar de volgende tussenkop.
Elke alinea kun je nu tussentijds aanpassen en ChatGPT of Bard houdt rekening met je correcties. Ook vraagt de tool of je akkoord bent met zijn output. Pas als je dit bevestigt gaat hij verder. Zo heb je maximale controle op het resultaat.
Stap 5. Controleer de output
Heeft de AI-tool de tekst gemaakt, dan is het belangrijk om deze te controleren op fouten. Controleer altijd de tekst op:
- spelling
- grammatica en stijl
- Feiten
Met name ChatGPT fantaseert er af en toe op los. Dat is niet goed voor je geloofwaardigheid.
💡 Goed om te weten. Google hanteert een belangrijk principe, genaamd EEAT. De letters staan voor expertise, experience, authority en trustworthiness. Voldoe je aan deze criteria, dan verschijn je hoger bij de zoekresultaten.
Stap 6. Pas de tekst aan
Na het controleren van de tekst, kun je deze aanpassen om je doel te bereiken. Voeg bijvoorbeeld extra informatie toe, zoals jouw ervaringen, emoties en voorbeelden. Of pas de stijl aan, zodat hij beter aansluit die je wilt bereiken.
Ook belangrijk: let op je tone-of-voice. Wat je zegt is minstens zo belangrijk als hoé je het zegt. Gebruik je humor of ben je serieus? En schrijf je kort en vlot, of grondig en wetenschappelijk? Bepaal dit vooraf en praat met één stem.
Stap 7. Zet de puntjes op de i
Is je tekst inhoudelijk helemaal goed, dan is het tijd voor de finishing touch. Maak hem bijvoorbeeld SEO-proof, door bewust zoektermen in de tekst te schrijven. Of voeg voetnoten en bronvermelding toe, voor een schoolverslag.
💡 Leestip. SEO-schrijven doe je zo.
Belangrijke tips voor schrijven met AI-tools
Volg je de 7 stappen, dan krijg je in korte tijd degelijke teksten. Volg deze tips om ze echt goed te maken.
- Weet altijd waar je over schrijft. Anders weet je nooit of de output die ChatGPT en soortgelijke tools geven klopt.
- Gebruik AI-tools als een hulpmiddel, niet als een vervanging voor je eigen schrijven.
- AI-tools kunnen je helpen om sneller en efficiënter te werken, maar ze kunnen je eigen creativiteit en unieke kijk op de wereld niet vervangen. Versterk daarom je menselijke skills en zet die (nog) bewuster in.
- Experimenteer met verschillende AI-tools, prompts en instellingen. Niet alle AI-tools zijn hetzelfde, dus het is belangrijk om te experimenteren om te vinden wat voor jou werkt.
- Leer van de feedback van anderen. Vraag vrienden, familie of collega’s om feedback op je AI-tekst. Dit helpt je om je teksten te verbeteren.
Verslag schrijven met AI
Wil je een verslag schrijven met AI, dan zijn dit 3 handige tips.
I. Bepaal duidelijk de doelstelling van je verslag. Wat wil je met je verslag bereiken? Wil je informatie geven, overtuigen of iets anders? Hoe beter je dit weet, hoe gerichter een AI-tool je kan helpen.
II. Gebruik de juiste AI-tool voor je verslag. Er zijn verschillende AI-tools met elk een eigen focus. Kies de juiste software voor je specifieke verslag.
III. Bewerk de AI-tekst zorgvuldig. AI-tools kunnen vaak goede tekst genereren, maar ze zijn niet perfect. Controleer daarom altijd feiten, herschrijf matige zinnen en voeg je eigen karakter toe.
Opstel schrijven met AI
Met deze tips schrijf je betere opstellen met AI.
I. Wees duidelijk over je thesis. Welke hoofdboodschap wil je overbrengen met je opstel? Zorg ervoor dat centrale stelling duidelijk en beknopt is.
II. Gebruik AI vooral om onderzoek te doen. AI-tools kunnen je helpen om snel en efficiënt informatie te vinden. Gebruik deze tools om je opstel te ondersteunen met feiten en citaten.
III. Gebruik AI om je opstel te structureren. AI-tools kunnen je helpen om je ideeën op een logische manier te ordenen. Gebruik deze tools om je opstel een heldere structuur te geven.
Betoog schrijven met AI
Wil je een betoog schrijven met AI, dan zijn dit waardevolle tips.
I. Zorg ervoor dat je een duidelijk standpunt hebt. Wat wil je met je betoog bereiken? Wat is je mening over het onderwerp? Zorg ervoor dat je standpunt duidelijk en beknopt is.
II. Gebruik AI vooral om onderzoek te doen.
III. Gebruik de tools om je betoog te ondersteunen met feiten en citaten en om je argumenten te versterken.
Essay schrijven met AI
Dit zijn 3 tips om een beter betoog te schrijven met AI.
I. Wees je bewust van de bias in AI-tools. AI-tools zijn getraind op enorme datasets van tekst en code. Deze datasets kunnen vooroordelen bevatten, die ook terug kunnen komen in de tekst die AI-tools genereren.
II. Gebruik AI als een aanvulling op je eigen vaardigheden. AI-tools kunnen een waardevol hulpmiddel zijn, maar ze kunnen je creativiteit en originaliteit niet vervangen. Zorg dat je altijd je eigen ideeën en stijl behoudt.
III. Oefen, oefen, oefen. De beste manier om te leren hoe je AI-tools effectief kunt gebruiken, is door ze te gebruiken. Oefen met het schrijven van essays met AI en kijk hoe je ze kunt verbeteren.
AI-teksten schrijven: probeer het zelf
AI-tools zijn een waardevol hulpmiddel bij het schrijven van teksten. Ze helpen je om sneller en efficiënter te werken, en dragen nieuwe ideeën en invalshoeken aan.
Naast voordelen zijn er nadelen bij het gebruik van AI-schrijftools. Programma’s als ChatGPT en Bard kunnen fouten maken, en ze hebben niet dezelfde kennis en ervaring als menselijke schrijvers. Daarom is het cruciaal dat je AI-teksten altijd zorgvuldig controleert en bewerkt.