Ga naar de inhoud

Wat is AI? Dit moet je weten

Heb je je ooit afgevraagd hoe Kunstmatige Intelligentie (AI) ons dagelijks leven beïnvloedt? In dit artikel ontdek je de essentie. Zo begrijp je de impact en toepassingen van AI écht.

Kunstmatige intelligentie (AI) is een verzamelnaam. Hij wordt gebruikt voor technologieën die computers in staat stellen om menselijke taken uit te voeren. AI-systemen kunnen leren, redeneren en problemen oplossen. Net als wij.

AI werkt door grote hoeveelheden data te verzamelen en te analyseren. Op basis van deze data leren AI-systemen patronen te herkennen en voorspellingen te doen.

Voorbeelden van AI

Een voorbeeld van AI is een chatbot.

Een chatbot is een computerprogramma dat op een heel natuurlijke manier met mensen communiceert. Dit is ideaal voor klantenservice, onderwijs en entertainment.

Een ander voorbeeld van AI is een zelfrijdende auto. Zelfrijdende auto’s gebruiken sensoren om hun omgeving te waarnemen en vervolgens beslissingen te nemen over hoe te rijden.

Met Dall-e kun je eenvoudig niet bestaande afbeeldingen creëren.

Een foto van een basketbal in een muziekstudio? AI-tool Dall-E creëert hem met een druk op de knop.

Gevaren van AI

AI is nog volop in ontwikkeling en is nog niet in staat om alle menselijke taken uit te voeren. De software is vooral goed in het automatiseren van herhalende taken. Daardoor kan hij moeiteloos belastingaangiftes doen, zakelijke mailen en schaken op grootmeesterniveau. 

Zet je een AI-tool voor een kleuterklas, dan wordt het een chaos. Er gebeuren te veel onverwachte dingen tegelijk. 

“AI neemt onze banen over”

Bij AI ligt doemdenken op de loer. Dat gebeurt altijd bij grote veranderingen, zoals de invoering van machines tijdens de industriële revolutie. Uiteindelijk hebben we daar een weg in gevonden. 

Bij kunstmatige intelligentie is onzekerheid over de toekomst begrijpelijk en terecht. 

AI kan taken sneller en efficiënter uitvoeren dan mensen. Dit kan leiden tot ontslagen in sectoren waar AI wordt ingezet. 

Zelfrijdende auto’s kunnen chauffeurs overbodig maken. Taxi-dienst Uber investeert nu al fors in de techniek. Machinale auto’s zijn een stuk goedkoper en worden niet ziek. 

AI bespaart werkgevers ook veel geld. Software werkt sneller en preciezer. In veel landen hebben werknemers weinig rechten. Wordt hun baan geautomatiseerd, dan ontslaat de baas ze zonder pardon. Dat gebeurt nu al in Amerika. 

Voorstanders zeggen dat er door AI ook veel nieuwe banen ontstaan. Maar of dat echt zo is? Sowieso is het verstandig om AI-ontwikkelingen kritisch en nauwgezet te volgen . 

💡 Opmerking. Online vind je veel Hosannaverhalen over AI. Ik doe daar (gedeeltelijk) ook aan mee, want positief nieuws brengen is leuker.

Op tijdvoorai.nl schenk ik ook aandacht aan de keerzijde van kunstmatige intelligentie. Is het allemaal wel zo positief? Er staat sowieso veel op het spel. 

Welke AI-functies zijn al populair?

Veel toepassingen gebruiken tegenwoordig AI. Hier zijn enkele voorbeelden:

👉 Klantenservices gebruiken AI om klanten beter te helpen.

👉 Banken gebruiken programma’s om investeringen te beoordelen en risico’s te minimaliseren.

👉 Ziekenhuizen gebruiken AI-bots om diagnoses te stellen en behandelingen te ontwikkelen.

👉 Transportbedrijven monitoren de conditie van voertuigen met AI. Dit voorkomt uitval

👉 Bedrijven optimaliseren productieprocessen en garanderen de kwaliteit met AI.

AI is kortom een snel evoluerende technologie met veel potentie. Daarbij is het belangrijk dat we ethische en veiligheidsproblemen niet uit het oog verliezen.

💡 Leestip. AI in de zorg: van ontwikkeling tot toepassing

Hoe kan ik AI gebruiken? 

Er zijn veel verschillende manieren om AI te gebruiken, ook als je een beginner bent. Hier zijn enkele tips:

Begin met de basis. Leer wat AI is en hoe het werkt. Er zijn veel online bronnen beschikbaar, zoals mijn Gratis E-book ChatGTP en de artikelen op deze site. 

Zoek naar AI-tools die je kunt gebruiken. Er zijn veel verschillende AI-tools beschikbaar, van eenvoudige tot complex. Sommige tools zijn gratis of goedkoop te gebruiken.

Experimenteer met AI. Zoek naar projecten die je kunt doen met AI-tools en apps en ontdek al spelend hoe het werkt.

Hoe ziet de toekomst van AI eruit? 

De ontwikkeling van AI gaat in een hoog tempo. Dit zijn trends die we kunnen verwachten:

AI wordt steeds slimmer

De kracht van AI-systemen neemt toe doordat ze worden getraind op steeds grotere datasets en doordat de algoritmes steeds verfijnder worden.

Steeds meer bedrijven zetten AI in

Talloze branches experimenteren met de techniek, zoals de gezondheidszorg, de industrie en de overheid.

AI wordt steeds toegankelijker 

AI-systemen worden steeds betaalbaarder en eenvoudiger te gebruiken. Daardoor zijn ze ook voor kleinere bedrijven en particulieren interessant.

AI leidt tot ongewenste situaties en discriminatie

Kunstmatige intelligentie kan worden bevooroordeeld door zijn trainingsdata. Dit kan leiden tot disriminatie. Bijvoorbeeld bij het toekennen van kredieten of het uitnodigen van mensen voor een sollicitatiegesprek.

AI maakt cybercrime makkelijker

AI-systemen kun je ook gebruiken om schadelijke of gevaarlijke activiteiten te ondernemen. Denk aan het hacken van systemen of het verspreiden van desinformatie. Hier moeten we ons tegen wapenen. 

Conclusie

Kunstmatige intelligentie (AI) is een snel evoluerende technologie met veel potentie. AI-systemen kunnen leren, redeneren en problemen oplossen, net als mensen. Dit kan leiden tot een betere wereld, met meer efficiëntie, creativiteit en oplossingen voor complexe problemen.

Er zijn echter ook risico’s verbonden aan AI. Vooroordelen en verkeerde aannames liggen op de loer. En kwaadwillenden kunnen de software inzetten voor schadelijke of gevaarlijke activiteiten.

Het is belangrijk om risico’s te erkennen, bewustwording te vergroten en positieve ontwikkelingen te stimuleren. Dan halen we samen het meeste uit kunstmatige intelligentie.

Vind je dit interessant? Download het Gratis E-book ChatGPT

1 reactie op “Wat is AI? Dit moet je weten”

  1. Pingback: Is de angst voor AI terecht? - Tijd voor AI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *